Bruksanvisning for orgelet i Dale kyrkje

Vi gir en forklaring av alle knappene på det store orgelet i Dale kyrkje.

Bruksanvisning for orgelet i Dale kyrkje

OM ORGELET

Orgelet i Dale kyrkje ble bygget i 1956 som et samarbeid mellom Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk og Steinmeyer, og det brukes elektrisk overføring. Etter 63 års bruk var elektronikken innvendig slitt og direkte brannfarlig, og ikke alt fungerte slik det skulle. I 2019 byttet Dietrich Johannes Buder ut all elektronikk på den gamle spillepulten. Derfor fungerer alt utmerket i dag.

PÅ OG AV

Først vil du gjerne slå på orgelet. Helt til høyre finner du påknapp og lysbryter, og orgelmotoren slås på. Husk å slå av denne når du forlater orgelet.

LAGRING AV REGISTRERINGER

Men et slikt stort instrument på 36 registre er det ikke enkelt å gjøre store omregistreringer raskt uten mye assistanse. Nybygde orgler har gjerne et digitalt lagringssystem hvor man kan lagre og hente fram nesten så mange registreringer man vil. På dette eldre instrumentet er det kun 2 frikombinasjoner, samt pedalkombinasjon, i tillegg til hovedregistreringen.

ULIKE TYPER REGISTERBRYTERE

PedalSvellverk.jpeg

På dette bildet kan du nederst se registertrekkene for pedalverket (spilles med beina) og øverst svellverket (spilles på 3. manual).

Et register slås på ved å trykke nederst på vippebryteren, og av det å trykke øverst. De små bryterne ovenfor hver eneste hovedregisterknapp er dette gammeldagse lagringssystemet som heter frikombinasjoner. Disse bryterne trekkes forsiktig ut eller inn. Ved å trekke ut fra nederste rad av småbryterne stiller du inn 1. frikombinasjon. Neste rad er frikombinasjon 2. De grønne er pedalkombinasjon, og de fins bare på brytere som gjelder pedalregistrering.

PositivHovedverk.jpeg

På andre side finner du på samme måte vippeknapper for hovedverket, nederst (spilles på 1. manual), og positivet, øverst (spilles på 2. manual). Her finner du også tilsvarende knapper for de to frikombinasjonene. Her er det festet merkelapper, siden det ellers ikke er så lett å vite hva som er kombinasjon I eller II.

Tallene øverst på hver knapp gjør det lettere å notere registreringene dine inn i notene. Kopplene er notert med romertall. På begynnelsen av Edvard Griegs "Norsk dans nr. 1" går det f.eks. an å notere:

Dale: 11,12, 2-4, I, IV, V, 31, 32, 37, 24-25, 27, 30

 

NULLSTILLING OG KOMBINASJONSKNAPPER

Kombinasjonsbrytere.jpeg

Under 1. manual finner du så knappene hvor alt dette kan aktiveres. Har noen andre brukt orgelet før deg og du hører andre lyder enn du forventer? Fortvil ikke, du har en rød utløserknapp som setter ut de to frikombinasjonene. Når alle disse kombinasjonsknappene er ute virker hovedregisterknappene som normalt. For resten av knappene trykker du en gang til for å få dem ut hvis de er trykket inn. Du må også sjekke at de to tuttiknappene rett over pedalene ikke er trykket inn. Rødt lys betyr at de er på.

Men hvis du skal bruke frikombinasjone er det bare å trykke på Frikombinasjon I eller Frikombinasjon II. F.eks. kan du sette registreringen for preludiumet på Frikombinasjon I og første salme på hovedregistreringene. Da gjør systemet det mulig å skifte registrering med en gang uten noen lengre pause.

Den grønne knappen gjelder pedalkombinasjon, du trykker den inn og en gang til for å få den ut.

Delt Komb. er en litt spesiell funksjon man kanskje ikke vil bruke så ofte, og den fungerer litt annerledes enn forventet. Du henter inn registreringer som er satt på Frikombinasjon 1, separat for Pedal, 1. manual, 2. manual eller 3. manual. Men disse registreringene kommer i tillegg til (erstatter ikke) registreringer som er stilt inn på andre måter. Dette er litt spesielt, for både Frikombinasjon 1 og 2 og Pedalkombinasjon erstatter allerede innstilte registre.

Noen av borterste knappene må vi nevne i forbindelse med crescendopedalen, bare pass på at de ikke er trykket inn hvis du ikke har bruk for dem.

RØRSTEMMER UT

Det fins knapp som heter Rørstemmer ut. Den fungerer som en frikombinasjon for hvilke av tungestemmene som skal tas vekk. Du vil beholde resten av regisreringene men plutselig ta vekk f.eks. obo, trompet og basun.

EnkleRorstemmerUtKomb.jpeg

Bryterne for Enkle rørstemmer ut fungerer som en frikombinasjon, bare motsatt. Du bestemmer hvilke stemmer som skal vekk når du trykker Rørstemmer ut. Det betyr at man faktisk har knapper som konkurrerer med hverandre. Hvis du har Rørstemmer ut trykket inn, og samtidig trekker de samme stemmene på hovedregisterknappene, så kan det hende på/av kommer  ut av synk. Da må du bare slå på og av et par ganger på hovedregistrene det gjelder, og prøve deg litt fram. Det blir altså noe uforutsigbart å forandre denne innstillingen samtidig med andre ting.

KOPPLER

Koppler.jpeg

Så er det kopplene. Du kan koble manual III ned til II, III ned til I, II ned til I, men det er ikke mulig å koble oppover.

Du kan koble manual III, II og I til pedal.

Romertallene øverst er for å kunne notere ned registreringen, de må ikke forveksles med manualnummer.

PedalkopplerTydelig.jpeg

Over pedalene har du akkurat de samme bryterne. Det er ikke alltid du har en ekstra hånd fri. Da kan du trykke med foten her. Du vil se at håndknappene ovenfor synkroniseres når du trykker her.

GENERALCRESCENDO

Øverst ser du knappen Generalcrescendo ut, hvis du ikke vil bruke crescendo, og vil være sikker på at du ikke kommer borti ved et uhell. Generalcrescendo er volumpedalen du ser rett ved siden av, den til venstre.

CrescendoSvell.jpeg

Crescendopedalen brukes til å gradvis koble til ett eller flere registre til du har alle registrene inne. Det kommer på toppen, i tillegg til alt annet du har stilt inn. Det kan være en god måte å gradvis bygge opp klangen i musikken.

Hvis du ikke har trykket inn knappen som heter Håndregistre ut. Da styrer du alt av registrering med crescendopedalen, og du kan gå mellom pp og ff så raskt du vil.

Det fins også en knapp som tar vekk alle koppler fra generalcrescendoen, de er ellers programmert inn som del av crescendoen. Koppelet  for 1. manual til pedal er noe av det siste som kommer inn, så du kan utmerket stille inn en soloregistrering på 1. manual som du bruker på toppen av en crescendo, f.eks. solomelodi på salmer.

Crescendoen har 30 trinn, og du finner et slags speedometer over 3. manual hvor du kan se hvor du er. Det aller svakeste registreret  er Salicional 8' i svellverket, det kommer først. Akkurat nå låter noen toner litt utstemt p.g.a. lekkasje i en registerbelg, det går bort om du tar med Holzprinzipal 8'. På trinn 10-15 har du en grunnstemmeregistrering som kan brukes på forsiktig salmespill, på 30 har vi tutti.

Vi fikk med restureringen i 2019 mulighet til å velge en ny crescendoprogrammering, den finner du detaljert vedlagt på vår nettside om daleorgelet. Den følger et mer romantisk og sømløst klangideal enn det vi hadde før. Først kobles 8' grunnstemmer inn, og flettes med 16' og 4', så kommer rørstemmer og alikvot-stemmer flettet sammen (skjult av hverandres overtonerekker), og helt til slutt kommer miksturene og de aller sterkeste rørstemmene.

SVELL

Så er det volumpedalen til høyre; svellpedalen. Den åpner og lukker svellboksen for 3. manual, og den har veldig stor dynamisk effekt på Daleorgelet. Svellverket har også en type speedometer, som viser svart/hvitt etter hvor åpent svellet er.

Det er viktig å la svellet stå åpent når du forlater orgelet, for å holde stemmingen og unngå fuktproblematikk.

PedKombKnapper.jpeg

FOTKNAPPER FOR FRIKOMBINASJONER

Til høyre finner du også fotknapper for frikombinasjonene. De kan du bruke når du ikke har en ledig hånd. De fungerer på samme måte som håndknappene vi har beskrevet over og er også synkronisert med dem. Du kan se at håndknappene går ut og inn når du trykker på disse fotknappene.

TUTTI

Men det er to knapper her du bare kan styre med beina; Pedaltutti og Generaltutti. Følg med på dem før du begynner, hvis det lyser rødt der kan det bli noe sterkere enn du hadde tenkt.

TIL SLUTT

Ta gjerne kontakt hvis det skulle oppstå problemer. Hjelp oss også å holde det ryddig ved spillepultene, og ta med gamle programark når du forlater orglene.

Lykke til videre med å utforske det flotte orgelet i Dale!

 

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"